Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

17.05.2023

Чи можливо пересилати трудову книжку за кордон звільненому працівнику?

 

 

 

 

Відповідно до вимог частини першої статті 47 Кодексу Законів про працю України (далі — КЗпП) роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні та провести з ним розрахунок у строки, визначені статтею 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Трудова книжка видається йому під розписку в журналі обліку.

Якщо працівник у день звільнення відсутній на роботі, то видати особисто трудову книжку йому неможливо. У такому випадку власник або уповноважений ним орган в цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність  отримання трудової книжки. Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника. 

Згідно зі статтею 7 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у період дії воєнного стану порядок організації діловодства з питань трудових відносин, оформлення і ведення трудових книжок та архівного зберігання відповідних документів у районах активних бойових дій визначається роботодавцем самостійно, за умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці.

Водночас зауважуємо, що відповідно до абзацу третього пункту 37 «Правил надання послуг поштового зв’язку», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2009 року № 270 у міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати дозволи на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки, документи, що посвідчують особу (крім пересилання в реєстрованих міжнародних поштових відправленнях паспортів громадянина України для виїзду за кордон, а також у період дії воєнного стану або на період, що закінчується в останнє число місяця, у якому завершується дія карантину, встановленого на території України Кабінетом Міністрів України, паспортів громадянина України, посвідчення особи на повернення в Україну). 

Якщо в разі звільнення працівник не може з’явитися особисто на підприємство для отримання трудової книжки, він може реалізувати свої права й обов’язки через представництво, тобто має право довірити одержання трудової книжки третій особі.

Згідно з частиною третьою статті 244 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі. Відповідно до частини другої статті 245 ЦКУ, довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню.

Якщо довіреність відповідає вимогам законодавства, то за умови надання представником документа, що посвідчує його особу, роботодавець може видати йому трудову книжку довірителя, залишивши для зберігання на підприємстві оригінал або належним чином засвідчену копію довіреності та копію документа, що посвідчує особу представника. У Книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них зазначається, що трудову книжку видано на підставі довіреності, вказавши прізвище та ініціали отримувача та реквізити довіреності. 

Зауважуємо, що трудові книжки та їх дублікати, що не були одержані працівниками при звільненні, зберігаються протягом двох років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Після цього строку незатребувані трудові книжки (їх дублікати) зберігаються в архіві підприємства протягом 50 років, а по закінченні зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку. 

 

 

 

 



Новини

27.03.24
Новий порядок призначення, перерахування страхових виплат
26.03.24
Із 1 квітня НСЗУ змінює умови оплати медпослуг
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей