Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

06.06.2023

Перерахунок запланованої вартості медичних послуг

У червні всі медзаклади отримають звіти за послуги, які оплачуються за глобальним бюджетом, без врахування пакетів з психіатричної стаціонарної допомоги та обох пакетів із паліативної допомоги. Вони будуть оплачені після перерахунків та внесення змін в договори щодо запланованої вартості медпослуг.

У травні НСЗУ проаналізувала, як змінився обсяг фактично наданих медпослуг порівняно із тим обсягом, який запланований договорами із медзакладами за пакетами:– «Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах»– «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям»– «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям»

Тож протягом червня НСЗУ буде вносити зміни в договори в частині запланованої вартості медпослуг в межах видатків, які передбачені для кожного пакету. Тому звіти за червень про послуги за пакетами, які оплачуються за глобальною ставкою, будуть сформовані без перелічених вище пакетів.

Додаткові коригуючі звіти за пакетами НСЗУ сформує одразу після перерахунків і підписання договорів про внесення змін щодо запланованої вартості медичних послуг.

Як відбуваються перерахунки?

НСЗУ має право ініціювати зміни запланованої вартості медичних послуг за результатами аналізу інформації в Електронній системі охорони здоров’я, відповідно до вимог Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році: https://cutt.ly/Vwq6Euqf.

Заплановану вартість послуг (а відповідно, суму договору на певний пакет) Національна служба здоров'я розраховує на основі даних про послуги, які заклади надавали за минулий період і внесли в електронну систему охорони здоров’я.

Якщо розрахункова загальна орієнтовна ціна договорів за кожним пакетів послуг перевищує суму бюджетних видатків, передбачених для кожного пакета на рік, то застосовується коригувальний коефіцієнт до запланованої кількості медичних послуг кожного надавача за відповідним пакетом. Коефіцієнт розраховується як співвідношення суми бюджетних видатків до загальної орієнтовної ціни всіх договорів за кожним пакетом медичних послуг.