Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

14.09.2023

Лікарні без кондиціонерів у палатах обмежать у відносинах з НСЗУ

Згідно з заявою МОЗ, медзаклади, що увійшли до спроможної мережі та не мають кондиціонерів у палатах, з наступного року втратять можливість контрактуватися із НСЗУ за певними пакетами.

За словами Віктора Ляшка, медичні заклади, які увійшли до спроможної мережі, повинні бути готовими не лише до викликів зими, а вже розпочинати підготовку до комфортного перебування пацієнтів улітку. За його словами, кондиціонери встановлені лише у 12% палат.

На думку Ляшка, пацієнти під час лікування у медзакладі мають перебувати в комфортних умовах, а медики забезпечені гідними умовами праці. Тому наразі перед кожним керівником лікарні, яка увійшла до спроможної мережі, стоїть завдання до кінця року «покрити» кондиціонерами палати та ординаторські у своєму медзакладі. Очільник МОЗ заявив, що ці витрати можна покрити із 23 млрд грн, які наразі є на рахунках лікарень.

«Лікарні, які увійшли до спроможної мережі та які не зможуть забезпечити кондиціонерами свої приміщення відповідно до вимог, — втратять можливість контрактуватися із НСЗУ за певними пакетами вже з 1 січня 2024 року», — підсумував Ляшко.

За статистикою МОЗ, зараз із понад 54 000 палат кондиціонери мають лише 6 897. Найбільше палат з кондиціонерами є у медзакладах Києва — 30% та у медзакладах Дніпропетровщини — 23% від загальної кількості палатного фонду. Схожа ситуація і з ординаторськими: найбільший відсоток оснащення кондиціонерами у Києві та на Херсонщині — по 64%. Найменш забезпечені кондиціонерами лікарні Волинської області, де кондиціонери є лише у 2% палат. Всього на 5% забезпечені кондиціонерами лікарняні палати у медзакладах Вінниччини, Львівщини та Чернігівщини. 



Новини

26.07.24
Вітаємо!
25.07.24
Уряд змінив порядок проведення конкурсу на посаду керівника закладу охорони здоров’я
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей