Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

27.09.2019

Щодо листків непрацездатності

Роботодавець самостійно не може приймати рішення про виплату працівникам допомоги за рахунок коштів Фонду соціального страхування. Про це говорить норма http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1105-14 статті 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105-XIV (далі — Закон України №1105). В Закон України №1105 чітко зазначено, що рішення про призначення матеріального забезпечення і надання соціальних послуг приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування, створена (обрана) на підприємстві, в установі або організації.

Така комісія (уповноважений) виконує свої функції відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 №13 (далі — Положення №13).

Права, обов’язки та повноваження комісії (уповноважених) із соціального страхування встановлені пунктами 2.1, 2.2 та підпунктом 3.1.1 Положення №13. Так, серед іншого, комісія має право розглядати підстави і правильність видачі, заповнення листка непрацездатності, який є підставою для надання матеріального забезпечення; перевіряти дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності. При порушенні режиму, встановленого лікарем, застрахована особа втрачає право на отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду по листку непрацездатності з дня допущення такого порушення.

Комісія (уповноважений) має право приймати рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, вагітності та пологах, на поховання) і надає його роботодавцю для проведення виплат, здійснення розрахунків тощо.

До найчастіших порушень в оформленні листка непрацездатності відноситься те, що у реквізиті «місце роботи: назва підприємства, установи, організації» не зазначається адреса підприємства (установи). Зауважимо, що в самому бланку листка непрацездатності запис щодо місця роботи обмежується лише «місце роботи: назва підприємства, установи, організації» та не містить графи для заповнення адреси підприємства. Проте відповідно до пункту 3.1 Інструкції №532 необхідно вказати назву і місцезнаходження підприємства, установи, організації (повністю).

Листок непрацездатності, який оформлений у порушення Інструкції №532 необхідно повернути працівнику для оформлення листка непрацездатності відповідно до чинного законодавства.

Фахівці Фонду радять заздалегідь інформувати працівників щодо повної правильної назви та адреси підприємства (установи). 



Новини

17.04.24
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд
16.04.24
Внесено зміни до Порядку реалізації ПМГ у 2024 році
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей