Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

10.10.2019

Мінекономіки буде контролювати трудову сферу замість Мінсоцполітики

Кабінетом Міністрів України схвалено законопроект, який уповноважує Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на формування державної політики у сфері праці, зокрема щодо зайнятості населення, професійного навчання та професійного розвитку працівників, регулювання трудової міграції громадян України.

Раніше, згідно з п. 1 Положення № 423, саме Міністерство соціальної політики було центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері, зокрема, праці та соціальної політики, зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин. Але постановою № 838 до Положення № 432 внесено зміни, якими указані функції вилучені з компетенції Мінсоцполітики. Щоправда такі зміни наберуть чинності лише одночасно із змінами до законодавчих актів в частині перерозподілу відповідних повноважень і функцій центральних органів виконавчої влади.

Відповідно надалі під контроль Мінекономіки перейде і Державна служба України з питань праці. Тим більше, що згідно з п. 1 Положення про Мінекономіки, затвердженого постановою № 838, саме це відомство є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері, зокрема:

– праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу;

– промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення.

Слід додати і те, що завдяки постанові № 838 до сфери впливу та контролю Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства уже перейшли такі відомства як: Державна служба експортного контролю України; Державна служба статистики України; Державне агентство резерву України; Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру; Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів; Державне агентство рибного господарства України; Державне агентство лісових ресурсів України.

Не виключено, що зміна компетенції Мінекономіки та Мінсоцполітики потягне за собою і подальше затвердження нових підзаконних нормативно-правових актів з питань праці та зайнятості населення, промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду.

 



Новини

25.04.24
28 квітня – Всесвітній день охорони праці
24.04.24
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей