Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

26.05.2020

Якщо лікарняний по догляду за дитиною, чи буде подовження щорічної відпустки?

Надання всім працівникам щорічної оплачуваної відпустки є реалізацією їх права на відпочинок, яке закріплене статтею 45 Конституції України. Умови, тривалість і порядок надання працівникам відпусток визначають Кодекс законів про працю України та Закон України „Про відпустки".

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону № 504 у випадку тимчасової непрацездатності працівника, підтвердженої у встановленому порядку, щорічна відпустка (основна, додаткова) переноситься на інший період або продовжується. Така можливість передбачена і ст. 78 КЗпП, згідно з якою в щорічну відпустку не включаються дні хвороби працівника.

Продовжувати/переносити відпустку на дні лікарняного по догляду за дитиною (іншим членом сім’ї) не можна. Тому якщо працівник у період щорічної відпустки доглядає за хворою дитиною, то відпустка на дні хвороби дитини не продовжується. Пояснюється це тим, що у трудовому законодавстві йдеться про хворобу в період відпустки саме працівника. Лікарняний по догляду в період відпустки працівнику не видадуть (пп. 3.11 і 3.15 Інструкції № 455). Отже, документально підтвердити цей факт неможливо. І навіть якщо листок непрацездатності по догляду був помилково виданий, дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягають (ч. 6 ст. 22 Закону № 1105). Тому можна зробити висновок: лікарняний по догляду за дні хвороби, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягає, а відпустку не продовжують і не переносять. 



Новини

27.03.24
Новий порядок призначення, перерахування страхових виплат
26.03.24
Із 1 квітня НСЗУ змінює умови оплати медпослуг
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей