Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

05.08.2020

Держпраці роз’яснила, чи проводити атестацію робочих за умовами праці підприємствам у скрутному фінансово-економічному стані

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років (п. 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442 зі змінами).

У зв’язку з численними зверненнями підприємств, установ та організацій щодо неможливості своєчасного проведення чергової атестації робочих місць за умовами праці через брак коштів для фінансування відповідних санітарно-гігієнічних досліджень, з метою запобігання необґрунтованому позбавленню працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, належних їм пільг і компенсацій, та згідно з пунктом 4 постанови КМУ від 01.08.92 № 442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці», було розроблено наказ Міністерства праці та соціальної політики від 21.08.2000 №205 «Про затвердження Роз’яснення про проведення атестації робочих місць за умовами праці в окремих випадках».

Управління Держпраці, наголошує, що Наказ № 205 мав тимчасовий характер і його застосування поширювалося як виняток на підприємствах, де склався скрутний фінансово-економічний стан з незалежних від них причин, що мало підтверджуватися відповідними документами.

Поняття «скрутний фінансово-економічний стан підприємства» законодавством України не визначено. Критеріїв та умов надання такого статусу підприємствам не передбачено, що може призвести до зловживань з боку роботодавців з метою певної економії коштів на проведення атестації робочих місць за умовами праці. Також, за роз’ясненнями Міністерства соціальної політики України, зазначений наказ не пройшов державної реєстрації відповідно до Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.92 р. № 731, і за результатами правової експертизи Міністерство юстиції України запропонувало скасувати його, як такий, що ухвалений із порушенням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Наказом Мінсоцполітики України від 05.06.2014р. №361 цей наказ було скасовано.

Таким чином, атестація робочих місць за умовами праці має проводитися відповідно до вимог законодавства незалежно від фінансового стану підприємства.

 

Джерело: Управління Держпраці у Миколаївській області

 



Новини

25.04.24
28 квітня – Всесвітній день охорони праці
24.04.24
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей