Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

12.08.2022

Проходження інтернатури в умовах воєнного стану: набули чинності нові правила

Наказом МОЗ України від 26 липня 2022 р. № 1327 «Про особливості проходження інтернатури в умовах воєнного стану», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10 серпня 2022 р. за № 906/38242, установлено, що на період дії воєнного стану та 3 міс після його припинення чи скасування:

1) зарахування до інтернатури випускника закладу вищої освіти у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» (далі — випускник) пізніше термінів, визначених Положенням про інтернатуру, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 червня 2021 р. № 1254, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17 серпня 2021 р. за № 1081/36703 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16 березня 2022 р. № 493), здійснюється у таких випадках:

  • проходження випускником військової служби у Збройних силах України, інших військових формуваннях у воєнний час;
  • перебування випускника в районі проведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованій, оточеній (блокованій) території;
  • перебування випускника на лікуванні у зв’язку з пораненням або травмуванням, спричиненим наслідками воєнних (бойових) дій.

Така особа повинна не пізніше 20 серпня 2022 р. подати заяву на адресу структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної, Київської міської військових адміністрацій та закладу вищої освіти, що здійснює підготовку лікарів (фармацевтів)-інтернів, щодо відтермінування зарахування на підготовку в інтернатурі у зв’язку із наявністю однієї з причин, визначених у цьому підпункті.

За вказаною особою зберігається місце проходження інтернатури до 15 жовтня 2022 р. Під час зарахування в інтернатуру випускник повинен надати документи, що підтверджують наявність підстав для відтермінування зарахування в інтернатуру. Підготовка в інтернатурі такої особи здійснюється за індивідуальним навчальним планом.

Випускник, який навчався в закладі вищої освіти за державним замовленням, у разі неможливості прибути до місця проходження інтернатури до 15 жовтня 2022 р. з підстав, визначених у цьому підпункті, має право вступити до інтернатури у 2023 р. та проходити підготовку в інтернатурі за кошти державного бюджету;

2) Міністерство охорони здоров’я України після завершення розподілу в інтернатуру комісіями закладів вищої освіти доводить до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій кількість місць державного замовлення для проходження інтернатури, які залишилися нерозподіленими, в межах передбаченого обсягу державного замовлення на 2022 р.;

структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій публікують на своїх офіційних вебсайтах отриману від Міністерства охорони здоров’я України інформацію про кількість доведених місць державного замовлення для проходження інтернатури, які залишилися нерозподіленими, із зазначенням бази стажування та спеціальності.

Отримати місце державного замовлення для проходження інтернатури з числа нерозподілених місць мають право випускники, які навчалися за кошти державного бюджету та отримали довідку про самостійне обрання місця проходження інтернатури.

У випадку, якщо на одне місце для проходження інтернатури претендують дві та більше осіб, перевага надається тому випускнику, який має вищий середній бал успішності в додатку до диплома магістра за відповідною спеціальністю.

У разі якщо випускник погоджується з наданою йому пропозицією, структурний підрозділ з питань охорони здоров’я обласної, Київської міської військової адміністрації видає такій особі лист, в якому зазначаються спеціальність та місце проходження інтернатури.

З метою обрання місця проходження освітньої частини підготовки в інтернатурі випускник самостійно звертається до закладу вищої освіти.

Заклади вищої освіти зараховують на освітню частину підготовки в інтернатурі за умови наявності вакантних місць державного замовлення на підготовку інтернів.

Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій надають до Міністерства охорони здоров’я України в термін до 20 серпня 2022 р. звіт щодо осіб, зарахованих на посади лікарів-інтернів, відповідно до підпункту 2 цього наказу;

3) переведення лікаря-інтерна з однієї бази стажування на іншу у разі перебування бази стажування в районі проведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованій (блокованій) території здійснюється за заявою лікаря-інтерна та наказом керівника структурного підрозділу з питань охорони здоров’я відповідної обласної, Київської міської військових адміністрацій.

У разі якщо база стажування, до якої бажає перевестися лікар-інтерн, розташована на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, переведення здійснюється наказами обох структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій.

За відсутності зв’язку зі структурним підрозділом з питань охорони здоров’я відповідної обласної військової адміністрації, який знаходиться в районі проведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованій, оточеній (блокованій) території, лікар-інтерн звертається безпосередньо до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій, на території якого розташована база стажування, до якої він бажає перевестися.

Переведення з однієї бази стажування на іншу може здійснюватися без зміни місця працевлаштування.

Зміна спеціальності під час переведення з однієї бази стажування на іншу не дозволяється;

4) керівники баз стажування комунальної форми власності забезпечують своєчасне внесення актуальної інформації щодо лікарів-інтернів, які зараховані на посади лікарів-інтернів, до електронної системи охорони здоров’я.

Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій щомісяця надають до Міністерства охорони здоров’я України переліки лікарів-інтернів, які зараховані на посади лікарів-інтернів станом на перший день місяця, за кожною базою стажування комунальної форми власності, на якій здійснюється підготовка в інтернатурі. 



Новини

27.03.24
Новий порядок призначення, перерахування страхових виплат
26.03.24
Із 1 квітня НСЗУ змінює умови оплати медпослуг
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей