Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

22.08.2022

РОЗʼЯСНЕННЯ: ХТО МАЄ ВИПИСУВАТИ ПАЦІЄНТУ ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТ НА АНТИБІОТИКИ

З 1 серпня українські лікарі почали працювати з функціоналом виписки електронних рецептів на антибіотики. Зокрема, така можливість стала доступною і для фахівців спеціалізованої медичної допомоги — на амбулаторному рівні та в умовах стаціонару.

Міністерство охорони здоровʼя нагадує, що при наданні спеціалізованої медичної допомоги (як під час амбулаторного лікування, так і в умовах стаціонару) виписувати електронний рецепт на антибіотик повинен саме той спеціаліст, який проводить огляд пацієнта, визначає діагноз та здійснює призначення, а отже — відповідає за процес лікування пацієнта.

У такому випадку скерування пацієнта до сімейного лікаря для виписки е-рецепта є недоцільним.

Що важливо знати про виписку рецептів на антибіотики?

  • У разі, якщо лікар, не має технічної можливості виписати електронний рецепт (заклад не підключений до Електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ), відсутній функціонал у Медичній інформаційній системі (МІС) тощо), лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному бланку форми ф-1.
  • Важливо зауважити, що інформаційна довідка/паперовий бланк мають обовʼязково бути засвідчені особистим підписом та печаткою лікаря. Це є свідченням достовірності рецепта.
  • Якщо пацієнт перебуває на лікуванні в стаціонарі, медичний заклад за умовами співпраці з НСЗУ повинен забезпечувати пацієнтів медикаментами, зокрема антибіотиками, які визначені Національним переліком основних лікарських засобів та галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я. Для призначення та застосування таких лікарських засобів виписувати рецепт пацієнту не потрібно. Ці ліки гарантовано мають надаватися пацієнтам безоплатно.
  • У разі виняткових ситуацій, якщо пацієнт для лікування в стаціонарі потребує антибіотик, не передбачений Нацпереліком та галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я, лікар зможе виписати йому рецепт. Зауважимо, що в такому випадку для виписки рецепта на антибіотики в стаціонарі потрібна відповідна підстава, адже всі дані про призначення лікар вноситиме до ЕСОЗ. Якщо лікар випише рецепт на ліки, які мають надаватися в стаціонарі безоплатно — це вважатиметься порушенням умов договору з НСЗУ.
  • Якщо лікар здійснює виписку зі стаціонару пацієнта, який потребує подальшої антибіотикотерапії, лікар стаціонару повинен виписати рецепт, щоби пацієнт у той же день міг придбати ліки та продовжити лікування вдома. 



Новини

27.03.24
Новий порядок призначення, перерахування страхових виплат
26.03.24
Із 1 квітня НСЗУ змінює умови оплати медпослуг
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей