Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

24.08.2022

Яку безкоштовну медичну допомогу можуть отримати українці в амбулаторних умовах?

Амбулаторна допомога – це спеціалізована медична допомога, яку пацієнт отримує без госпіталізації до лікарні.

На амбулаторному рівні забезпечуються консультації, діагностика, спостереження за перебігом лікування, роблять дослідження та навіть деякі хірургічні операції, які не потребують цілодобового контролю за станом пацієнта.

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України.

Така допомога є безоплатною, якщо у пацієнта є направлення та укладена декларація з лікарем. До якого закладу звертатися, пацієнт обирає сам. Прив’язки до місця проживання чи реєстрації немає.

Амбулаторна допомога надається в закладах, що уклали договір з НСЗУ за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах”. Такі заклади зобовʼязані мати щонайменше 8 фахівців різного профілю. Зокрема, це такі фахівці, як гінеколог, гематолог, дерматовенеролог, нейрохірург, психіатр, сексопатолог, сурдолог, нарколог, фізіотерапевт, фтизіатр для дорослих і дітей та інші.

Щоб знайти заклад, де можна отримати амбулаторну консультацію, потрібно зателефонувати до НСЗУ за номером 16-77 та дізнатись контакти найближчих амбулаторій, з якими Національна служба здоров’я уклала договір. Потім – перетелефонувати в заклад та дізнатися, чи є там відповідний фахівець.

Медична допомога надається безоплатно за наявності направлення. Під час війни направлення може бути як електронним, так і паперовим. Його виписує сімейний лікар, терапевт, педіатр або закріплений лікар. Закріплений лікар та лікар-фахівець може виписати пацієнту направлення на будь-які необхідні дослідження та консультації. Звертатися за кожним направленням до сімейного лікаря не потрібно.

Гінеколог, психіатр, фтизіатр, нарколог, стоматолог та закріплений лікар, тобто той, у якого спостерігається пацієнт, приймають без направлення. Також без направлення приймають пацієнтів у невідкладному стані. 



Новини

25.04.24
28 квітня – Всесвітній день охорони праці
24.04.24
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей