Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

31.08.2022

Як відбувається працевлаштування медиків — внутрішньо переміщених осіб

Через повномасштабну війну, яка триває проти України, чимало медиків змушені залишати свій дім і роботу. Змінивши основне місце праці, вони продовжують надавати медичну допомогу українцям.

Механізм працевлаштування медиків

«Міністерство охорони здоров’я України створило механізми працевлаштування медпрацівників у медичні заклади під час воєнного стану. Дотепер, за даними медичної інформаційної системи, вже 3850 наших колег із різних територій України отримали цю можливість. Лікарі, середній медперсонал та інші фахівці з немедичною освітою можуть працевлаштуватися як за основним місцем праці, так і за сумісництвом», — зазначає заступник міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак.

Залучення медиків із числа внутрішньо переміщених осіб у заклади охорони здоров’я врегульовано наказом МОЗ від 04.03.2022 р. № 414 «Про облік та табелювання медичних працівників, які надають медичну допомогу поза основним місцем роботи в період воєнного стану на території України». Важливо, що облік робочого часу медичного працівника здійснюється в закладі, до якого його направлено. Потім ці дані направляються до закладу за основним місцем роботи, після чого він отримує заробітну плату.

Де працевлаштовано найбільше медиків

Станом на 26 серпня 2022 р. найбільше працевлаштованих медичних працівників, які вимушено переїхали до інших регіонів, зареєстровано у Дніпропетровській (548), Харківській (363) та Полтавській (347 осіб) областях.

Лікарів найбільше прийняли медичні заклади Львівщини (287), Дніпропетровщини (197) та Полтавщини (135 осіб). Натомість медичних сестер та інших фахівців у сфері охорони здоров’я найбільше прибуло до медичних закладів у Дніпропетровській (259), Полтавській (157) та Харківській (141 особа) областях.

«Міністерство охорони здоров’я у взаємодії з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та обласними військовими адміністраціями допомагає людям, які залишилися в небезпеці, виїхати та розміститися в більш безпечних регіонах. Разом із нашими міжнародними партнерами та друзями ми забезпечуємо евакуаційні рейси з різних територій, де ведуться активні бойові дії. Насамперед мова йде про маломобільні групи населення та тих, хто має хронічні захворювання. Також ми продовжуємо допомагати в переміщенні медичних закладів у більш безпечні регіони України в кооперації з місцевими медичними закладами», — додала І. Микичак.

Як здійснюється обробка інформації щодо кадрових потреб

Наразі збір та узагальнення інформації щодо кадрових потреб у закладах охорони здоров’я регіонів МОЗ здійснює через систему MedData.

Щотижня відповідальні особи закладів охорони здоров’я подають до цієї системи оновлену інформацію щодо кількості внутрішньо переміщених медиків із розподілом їх за професійними групами (професіонали, фахівці, технічні працівники) та формою трудових відносин із закладом охорони здоров’я, як-от:

  • зараховані на основне місце роботи;
  • зараховані за сумісництвом;
  • виконують професійні обов’язки поза основним місцем роботи, але табелюються за основним місцем роботи.

Портал вакансій медичних працівників

Окрім того, МОЗ створено Портал вакансій для медиків. Відтепер заклади охорони здоров’я будь-якої форми власності можуть подавати туди вакансії, а медики, які шукають роботу, можуть ознайомитися з усіма можливими пропозиціями працевлаштування. Це значно полегшить пошук роботи, адже зараз усі пропозиції будуть зібрані в одному місці.

Наразі на Порталі вже є 254 вакансії. Робота з наповнення порталу триває. 



Новини

17.04.24
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд
16.04.24
Внесено зміни до Порядку реалізації ПМГ у 2024 році
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей