Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

12.09.2022

ВРУ ухвалила законопроєкт «Про систему громадського здоров’я»

МОЗ пояснило, чим важливий цей документ і як його ухвалення допоможе збудувати с и стему громадського здоров'я в Україні.

Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт «Про систему громадського здоров’я» № 4142 (далі — Законопроєкт № 4142). Україна як член ООН приєдналася до реалізації Цілей сталого розвитку, що передбачає формування відповідних програм громадського здоров’я. Нині країна на етапі оновлення не лише економічних і політичних процесів — змінюватиметься і система охорони здоров’я. Тож першим кроком на шляху до цих змін є прийняття Законопроєкту № 4142.

Документ допоможе оновити розбалансовану систему охорони здоров’я, зробити її сучасною, інтегрованою в європейську мережу, створити комплексну систему громадського здоров’я. Також виконання норм Законопроєкту № 4142 сприятиме: 

  • запобіганню хвороб, зміцненню здоров’я населення та збільшенню тривалості життя
  • ефективному використанню коштів держбюджету для забезпечення епідеміологічного нагляду, моніторингу, забезпечення готовності та реагування на загрози та надзвичайні ситуації 
  • ефективному здійсненню повноважень центральних органів виконавчої влади та інших суб’єктів
  • розвитку комплексного підходу до розвʼязання проблем громадського здоров’я;
  • збереженню функції забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту держави через створення національної мережі установ із контролю та профілактики хвороб тощо

Оновлена система має сформувати низку заходів, які допоможуть українцям значно підвищити якість і тривалість життя: від маркування харчових продуктів до напрацювання стратегії імунізації, зміцнення здоров’я та догляду за дітьми, гарантування якісно організованих і доступних медичних послуг.

Пріоритетом має стати саме профілактика. Такий підхід обрали європейські країни, і це дало їм змогу зробити суттєвий стрибок у сфері громадського здоров’я. Там середня тривалість життя чоловіків становить 72 роки, жінок — 80. Натомість показники України за останні 20 років лишаються на одному рівні і здебільшого на 5 років нижчі за європейські. Чоловіки в нашій країні живуть у середньому 66 років, а жінки — 76. 

Нині в Україні діє значна кількість нормативно-правових актів, які регулюють відносини між окремими складовими системи. Утім єдиної нормативно визначеної системи громадського здоров’я в її класичному розумінні, спроможної реагувати на виклики, немає. Щоб її побудувати і досягти цілей, важливо переглянути чинне законодавство і прийняти нове, яке відповідатиме їм. В Україні визначать суб’єктів, які працюють над питаннями громадського здоров’я, і кожен з них матиме права та обов’язки. 

Законопроєкт № 4142 гарантує фізичним особам безпечні для здоров’я і життя харчові продукти, питну воду, довкілля, умови праці, навчання, виховання, побуту, дозвілля, відпочинку. Водночас він зобов’язує громадян піклуватися про своє здоров’я і гігієнічне виховання дітей, не шкодити здоров’ю інших тощо.