Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

23.09.2022

Удосконалення системи післядипломної освіти фармацевтів: що пропонує МОЗ?

Міністерство охорони здоров’я України 13 вересня оприлюднило для громадського обговорення проєкт наказу відомства «Про подальше удосконалення системи післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів з медсестринства» (далі — проєкт наказу).

У супровідній документації зазначається, що чинне законодавство не містить комплексного нормативно-правового акта, який би регулював післядипломну освіту фахівців з вищою та фаховою передвищою медичною і фармацевтичною освітою. Чинний наказ МОЗ від 07.09.1993 р. № 198 «Про підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною та фармацевтичною освітою» є застарілим, а постанова КМУ від 14.07.2021 р. № 725 «Про затвердження Положення про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників» не враховує спеціалізації за фахом та профілем роботи.

Тому проєктом акта пропонується затвердити:

  1. Положення про деякі заходи післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку фахівців із фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів з медсестринства (далі — Положення);
  2. Перелік циклів спеціалізації за фахом та за профілем роботи фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів з медсестринства (далі — Перелік циклів спеціалізацій);
  3. Перелік циклів тематичного удосконалення фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів з медсестринства (далі — Перелік циклів тематичного удосконалення).

Отже, Положення врегульовуватиме основні засади здійснення деяких заходів післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів з медсестринства.

Цикли спеціалізацій проводитимуться у закладах фахової передвищої/вищої (післядипломної) освіти та скрадатимуться з 2 частин: теоретичних та практичних і лабораторних занять.

Теоретичні заняття передбачатимуть обов’язкову особисту участь фахівців із фармацевтичною освітою у місці їх проведення та/або дистанційну участь у режимі реального часу. Проєктом визначається, що дистанційне навчання має становити не більше 50% усього циклу.

Що стосується практичних і лабораторних занять, то вони передбачатимуть лише особисту присутність фахівців із фармацевтичною освітою в симуляційно-тренінгових (тренінгових) центрах закладів фахової передвищої/вищої (післядипломної) освіти, а також у закладах охорони здоров’я.

Окрім того, фахівці з фармацевтичною освітою матимуть право проходити спеціалізацію з кількох спеціальностей за наявності виробничої необхідності.

Також передбачається й можливість відновлення фармацевтичної практики фахівцем з відповідною освітою у разі, якщо він не працював більше 5 років за спеціальністю. Для цього потрібно повторно пройти у відповідних закладах цикли спеціалізації.

Щодо проходження циклів тематичного удосконалення, то, як і проходження циклів спеціалізації, вони передбачатимуть обов’язкову особисту присутність фармацевтичного працівника у місці їх проведення та/або дистанційну участь у режимі реального часу. Вони проводитимуться у формі виїзних циклів, тобто поза відповідними закладами освіти.

Однак місце, де відбуватиметься виїзний цикл тематичного удосконалення, має бути забезпеченим необхідними ресурсами та оснащеним відповідно до навчальних програм, за заявками закладів охорони здоров’я. Тривалість циклу тематичного удосконалення визначатиметься навчальним планом і програмою такого циклу та становитиме 45–75 навчальних годин.

Якщо говорити про планування циклів спеціалізації та циклів тематичного удосконалення, то заклади фахової передвищої/вищої (післядипломної) освіти розміщуватимуть перелік назв циклів спеціалізації і тематичного удосконалення на своїх вебсайтах.

Заклади охорони здоров’я комунальної форми власності подаватимуть до відповідного закладу освіти інформацію про потребу в післядипломній підготовці або в проходженні циклів тематичного удосконалення для фахівців з фармацевтичною освітою. Надалі на підставі отриманої інформації освітні заклади складатимуть календарно-тематичні плани на рік, погоджуватимуть їх на засіданні педагогічної ради закладу та подаватимуть до обласних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я, а також до Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим.

Фахівцям з фармацевтичною освітою, які успішно закінчать навчання на циклах спеціалізації, видаватиметься свідоцтво про проходження циклу спеціалізації. На циклах тематичного удосконалення закладом фахової передвищої/вищої (післядипломної) освіти видаватиметься посвідчення про проходження циклу тематичного удосконалення.

Для реєстрації свідоцтва про проходження циклу спеціалізації або посвідчень про проходження циклу тематичного удосконалення, що видаватимуться фахівцям з фармацевтичною освітою, заводитиметься спеціальна книга, в яку вноситимуться наступні дані:

  • порядковий реєстраційний номер;
  • дата видачі документа;
  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) фахівця з фармацевтичною освітою, який отримує посвідчення;
  • підпис фармацевтичного працівника, який отримуватиме посвідчення.

Якщо ж слухач не виконує умов договору про надання освітніх послуг або навчальний план чи програми циклу, його відраховують згідно з наказом керівника закладу освіти з наданням відповідної довідки, у якій зазначатимуть причини відрахування.

Стосовно ж Переліку циклів спеціалізації, то він передбачає:

  • 16 спеціалізацій за фахом, серед яких «Фармація» (при перериванні стажу), передбачений контингент слухачів — асистенти фармацевтів;
  • 18 спеціалізацій за профілем роботи. До переліку також внесено спеціальність «Фармація». Контингент слухачів — асистенти фармацевтів, а отримана спеціальність після прослуховування циклу спеціалізацій — лаборант («Фармація»).

Перелік циклів тематичного удосконалення передбачає список із 54 позицій, який також включає спеціальність «Фармація». 



Новини

27.03.24
Новий порядок призначення, перерахування страхових виплат
26.03.24
Із 1 квітня НСЗУ змінює умови оплати медпослуг
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей