Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

21.12.2022

Спрощено правила використання джерел іонізуючого випромінювання для медзакладів

У зв’язку зі збройною агресією російської федерації, що спричиняє значні руйнування (у тому числі об’єктів медичної інфраструктури) та поранення цивільних і військових, заклади охорони здоров’я потребують додаткового медичного обладнання.

Для здійснення високоточної діагностики, від результатів якої часто залежать не лише лікування, а й життя пацієнтів, заклади охорони здоров’я — як за державні кошти, так і за кошти благодійної допомоги — здійснюють закупівлю обладнання, що використовує джерела іонізуючого випромінювання (далі — ДІВ).

Використання таких ДІВ згідно з українським законодавством підлягало обов’язковому ліцензуванню. Оскільки етап отримання ліцензій займає до 2,5 міс, введення в експлуатацію медичного обладнання затримувалося на відповідний термін, що унеможливлювало його використання, а значить — надання українцям медичної допомоги.

Запроваджено декларативний принцип

Для вирішення ситуації та забезпечення надання необхідної медичної допомоги військовим і цивільним під час повномасштабної війни Уряд вніс зміни в додаток 2 до постанови КМУ від 18.03.2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану».

Відтепер запроваджено декларативний принцип отримання права на використання ДІВ для потреб лікарень наступних видів:

  • отримання (придбання);
  • передача (збут);
  • зберігання рентгенодіагностичних генеруючих ДІВ,

що здійснюються закладами охорони здоров’я комунальної власності, а також закладами охорони здоров’я та суб’єктами господарювання, які є замовниками закупівель, що належать до сфери управління МОЗ. 

Прийняте рішення Уряду дозволить швидко змонтувати це обладнання та оперативно розпочати його використовувати для вчасного виявлення та ефективного лікування різних хвороб