Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

04.01.2023

Відкриті торги на Prozorro проводитимуться без аукціонів

Постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1495 Уряд ухвалив зміни до постанови № 1178, які покликані забезпечити рівні права всіх учасників закупівель під час регулярних і тривалих відключень електроенергії.

У ДП «Прозорро» зазначили, що з початку масованих обстрілів нашої енергоінфраструктури з боку країни-терориста ми все частіше отримували звернення від підприємців, які не змогли взяти участь в аукціоні через відсутність інтернету. Кілька разів ми були вимушені перенести дату проведення аукціонів, однак у нинішніх умовах це не є системним розв’язанням проблеми і призводить до затягування торгів.

Тож від 3 січня 2023 р., на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, відкриті торги будуть проходити без застосування електронного аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною і переможцем буде визначено того, хто запропонував найнижчу ціну при поданні тендерної пропозиції.

Варто звернути увагу, що аукціонів не буде саме в закупівлях, що розпочаті з 3 січня 2023 р. та пізніше.

Прийняте рішення викликало неоднозначну реакцію суспільства, тож Юлія Свіриденко, перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України, пояснила деякі моменти постанови про зміну процедури електронних торгів Prozorro.

1. Уряд не скасував Prozorro, і це головне.

2. Було змінено правила електронних торгів: виграє той, хто дасть найменшу ціну під час надання першої пропозиції

3. Ми пішли на цей крок на прохання учасників: адже на подання першої пропозиції у них є 7 днів, а для ставки на пониження в аукціоні – 2-3 хвилини. І через блекаут підприємці часто не можуть брати подальшу участь у торгах.

4. Це рішення прийняте тимчасово – на 6 місяців. Відповідні зміни у процедурі закупівель можуть бути переглянуті, як тільки ситуація з електрикою стабілізується

5. Відповідно до Директиви 2014/24/ЄС від 26 лютого 2014 року про державні закупівлі, застосування аукціону під час проведення процедур закупівель не є обов’язковим. Також, згідно рекомендацій Світового Банку, Prozorro вже почала реалізацію механізму, коли замовник при оголошенні тендеру визначає, чи потрібен йому аукціон під час відкритих торгів.

Також ДП «Прозорро» надало поради замовникам та постачальникам на час проведення закупівель без аукціонів.

Замовникам:

  • якщо ви будете починати свої відкриті торги з особливостями 3 січня 2023 р. або пізніше, то перегляньте свою тендерну документацію. І якщо у вас в тендерній документації є інформація про етап проведення аукціону при проведенні закупівлі, то внесіть зміни в свою тендерну документацію, щоб вона відповідала оновленому законодавству;
  • при плануванні закупівель враховуйте нові строки проведення закупівлі, які завдяки тимчасовій відмові від аукціону трішки скоротяться;
  • ставте строк подання пропозицій такий, щоб учасники встигали готувати свої пропозиції. Наприклад, при проведенні закупівлі простих товарів, послуг можна ставити мінімальні строки подання пропозицій. А при закупівлі складних робіт чи послуг варто збільшити строк подання пропозицій, щоб учасники встигали підготувати свої пропозиції та за потреби отримати необхідні довідки тощо.

Постачальникам:

  • при поданні пропозиції враховуйте, що якщо відкриті торги з особливостями оголошені 3 січня 2023 р. або пізніше, то в закупівлі не буде аукціону і у вас не буде можливості знизитися в ціні, адже відкриті торги тепер тимчасово не передбачають проведення аукціону;
  • подавайте пропозицію з такою ціною, яка, на вашу думку, дасть вам можливість виграти;
  • намагайтеся подавати пропозиції завчасно та не відкладайте її подання на останній момент;
  • завантажуйте всі необхідні документи, що вимагаються тендерною документацією, на етапі подання пропозиції, а не розраховуйте на 24 год на виправлення помилок, адже на подання пропозиції у вас є мінімум 7 днів, а виправляти помилки можна лише в період 24 год, протягом яких можуть також бути проблеми зі світлом/зв’язком. 



Новини

25.04.24
28 квітня – Всесвітній день охорони праці
24.04.24
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей