Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

16.01.2023

Уряд встановив фінансові гарантії для медичних працівників на 2023 рік

Уряд встановив фінансові гарантії для медиків. У 2023 році мінімальна заробітна плата має становити:

☛ для лікаря, фармацевта та фахівця з реабілітації – не менше ніж 20 000 гривень,

☛ медичної сестри/брата – не менше ніж 13 500 гривень.

Це лише мінімальний рівень заробітної плати, гарантований державою медикам, які працюють повний робочий день. Гарантії щодо виплати базової заробітної плати поширюватимуться на ті медичні заклади, які мають договори із НСЗУ за Програмою медичних гарантій, при цьому їх фонд оплати праці з нарахуваннями за поточний місяць не має перевищувати 85 % грошового доходу, отриманого у поточному місяці, з урахуванням накопичених залишків.

Для лікарів «первинки» та медичних сестер, які працюють з ними, умовою для отримання вищезгаданої зарплати є мінімум 70 % від оптимальної кількості укладених декларацій з пацієнтами.

❝ Цього року головний акцент державного бюджету, звісно, оборона. Але попри зменшення фінансування Програми медичних гарантій нам вдалося зберегти фінансові гарантії медичним працівникам на рівні не менше ніж 20 000 гривень для лікаря та 13 500 — для середніх медичних працівників. Я би хотів наголосити, що уряд встановив лише мінімальний рівень зарплати, нижче якого медики, які працюють повний робочий день, не можуть отримувати. Однак на місцях кожен керівник може додатково преміювати працівників, які якісно виконують свою роботу ❞, — заявив міністр охорони здоровʼя Viktor Liashko.

Відтоді як лікарні стали самостійними підприємствами, відповідальність за розподіл бюджету лікарні та раціональне використання коштів покладено саме на керівника медичного закладу. Він у свою чергу має бути ефективним менеджером, який спрямовує більшу частину бюджету на забезпечення медиків гідною заробітною платою, при цьому залишаючи кошти на закупівлю медикаментів та розвиток закладу. 



Новини

27.03.24
Новий порядок призначення, перерахування страхових виплат
26.03.24
Із 1 квітня НСЗУ змінює умови оплати медпослуг
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей