Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

18.01.2023

МОЗ вдосконалює післядипломну освіту та безперервний професійний розвиток лікарів

Особливістю медичного та фармацевтичного фаху є навчання впродовж усього періоду професійної діяльності. Дипломований фахівець повинен регулярно поглиблювати свій професійний рівень шляхом підвищення кваліфікації на циклах тематичного удосконалення або інших заходах безперервного професійного розвитку (БПР) або проходження післядипломної підготовки на циклах спеціалізації (здобуття вторинної спеціальності).

Ця вимога поширюється не лише на лікарів та фармацевтів зі ступенем магістра, але й на медсестер, акушерок, фельдшерів, асистентів фармацевтів, лаборантів та зубних техніків, які мають ступінь фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра або бакалавра. Медсестри також можуть здобувати ступінь магістра.

Наказ МОЗ від 7 вересня 1993 р. № 198 «Про підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною та фармацевтичною освітою» вже не відповідав сучасним вимогам освітнього законодавства та тенденціям розвитку медичних і фармацевтичних професій.

Новий наказ МОЗ вже опубліковано

Для удосконалення системи післядипломної освіти та БПР медичних і фармацевтичних фахівців затверджено наказ МОЗ України від 10 листопада 2022 р. № 2016 «Про подальше удосконалення системи післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів з медсестринства», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 8 січня 2023 р.

Що врегульовано

Наказом № 2016 врегульовано порядок проходження циклів спеціалізації (за фахом і профілем роботи) та циклів тематичного удосконалення для даної категорії фахівців, затверджено переліки таких циклів.

Під час формування переліків враховувалися сучасні потреби галузі охорони здоровʼя та пропозиції, що надходили від професійних спільнот під час громадського обговорення проєкту наказу.

Переліки циклів тематичного удосконалення не є вичерпними, тому заклади освіти в межах своєї автономії можуть змінювати та розширювати їх.

Нові спеціальності

Особливої уваги заслуговує запровадження циклу спеціалізації за фахом «Фізична та реабілітаційна медицина» для підготовки медичних сестер з реабілітації — нової професії в галузі охорони здоровʼя. Також впроваджуються цикли тематичного удосконалення з таких актуальних в умовах воєнного часу напрямів, як «Догляд за ранами» та «Психологічні і духовні аспекти сестринського догляду». Зокрема, психологічна підтримка пацієнтів та медпрацівників є важливим компонентом реалізації Національної програми психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки, ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Зважаючи, що є запитання щодо системи БПР для медсестер та інших фахівців з медичною і фармацевтичною освітою, МОЗ повідомляє, що наразі триває робота над наказом, який врегулює питання проходження ними БПР.

Тож закликаємо долучатися до спільної роботи і надсилати пропозиції. Це дозволить спільно розробити нові нормативно-правові акти, спрямовані на вдосконалення системи підготовки та професійного розвитку медичних і фармацевтичних кадрів.

Нагадаємо, з 1 січня 2023 р. набули чинності зміни до наказу МОЗ України від 25.11.2022 р. № 2136, яким затверджено Перелік циклів спеціалізації та тематичного удосконалення за лікарськими та фармацевтичними (провізорськими) спеціальностями, що додається



Новини

25.04.24
28 квітня – Всесвітній день охорони праці
24.04.24
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей