Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

19.01.2023

Доступні ліки: яку інформацію слід зазначати в рецепті?

МОЗ України оприлюднило пам’ятку про те, яка інформація має міститися в рецепті на препарати за програмою «Доступні ліки». Наголошується, що наразі рецепт може бути паперовим або електронним.

Так, у разі якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), він створює електронний рецепт. Після створення рецепта на мобільний телефон пацієнта надходить СМС-повідомлення з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС-повідомлення: «Ваш рецепт: ****-****-****-****. Код підтвердження: ****» — ця комбінація із 16 цифр і є електронним рецептом.

Ті, хто не мають телефона або бажають отримати продубльований на папері рецепт, можуть попросити лікаря надрукувати його у вигляді інформаційної пам’ятки.

Також у разі відсутності доступу до ЕСОЗ лікар може виписати паперовий рецепт на формі рецептурного бланка № 1. Він містить інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта, завіряється підписом лікаря та печаткою.

У рецепті лікар має зазначити, чи препарат повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою. Крім того, сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН), вказується одне найменування на один рецепт (прим.ред.: зауважимо, що на сайті МОЗ зазначено, що в рецепті має міститися не більше трьох найменувань. Однак відповідно до пп. 10 п. 4. Розділу ІІІ Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення для ліків, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, має зазначатися лише одне найменування на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1)).

Наразі лікарям дозволено виписувати рецепти на препарати за програмою «Доступні ліки» із розрахунку на місяць лікування. 



Новини

17.04.24
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд
16.04.24
Внесено зміни до Порядку реалізації ПМГ у 2024 році
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей