Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

Детальніше

19.01.2023

Доступні ліки: яку інформацію слід зазначати в рецепті?

МОЗ України оприлюднило пам’ятку про те, яка інформація має міститися в рецепті на препарати за програмою «Доступні ліки». Наголошується, що наразі рецепт може бути паперовим або електронним.

Так, у разі якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), він створює електронний рецепт. Після створення рецепта на мобільний телефон пацієнта надходить СМС-повідомлення з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС-повідомлення: «Ваш рецепт: ****-****-****-****. Код підтвердження: ****» — ця комбінація із 16 цифр і є електронним рецептом.

Ті, хто не мають телефона або бажають отримати продубльований на папері рецепт, можуть попросити лікаря надрукувати його у вигляді інформаційної пам’ятки.

Також у разі відсутності доступу до ЕСОЗ лікар може виписати паперовий рецепт на формі рецептурного бланка № 1. Він містить інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта, завіряється підписом лікаря та печаткою.

У рецепті лікар має зазначити, чи препарат повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою. Крім того, сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН), вказується одне найменування на один рецепт (прим.ред.: зауважимо, що на сайті МОЗ зазначено, що в рецепті має міститися не більше трьох найменувань. Однак відповідно до пп. 10 п. 4. Розділу ІІІ Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення для ліків, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, має зазначатися лише одне найменування на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1)).

Наразі лікарям дозволено виписувати рецепти на препарати за програмою «Доступні ліки» із розрахунку на місяць лікування. 



Новини

26.07.24
Вітаємо!
25.07.24
Уряд змінив порядок проведення конкурсу на посаду керівника закладу охорони здоров’я
усі новини

Фотодокументи



Гала-концерт лауреатов областных отраслевых фестивалей